Archive for February, 2016

27 februari 2016 Bovenloop Amblève van Montenau naar Ligneuville, met 68cm waterpeil (minimum=65cm)

Monday, February 29th, 2016

Vaarders : Ria, Kato, Jef, Paul, Tiet, Tim, Sven

DSC_0958

Logistieke-in-de-watten-leggers : Jules, Guido en Ludo

Donderdagavond, 25 februari 2016 : een schokgolf gaat door de rangen van EKC!

De Ardennen Promotor stuurde een vaaroproep waarin hij onder luid tromgeroffel aankondigde dat er om 09.00 uur verzameld zou worden! Sinds decennia wordt er steeds stipt om 08.15uur verzameld ten huize Ludo. Zelfs de omwonenden weten dat wanneer de kajakkers elkaar luidkeels een goedemorgen wensen in de plensende regen, het tijd is om de dag te groeten omdat het dan exact 08.15 uur moet zijn! Dat is sinds vele jaren de keiharde realiteit van de onfortuinlijke buren van onze voorzitter.

En dus, die bewuste donderdagavond, gooide de Ardennen Promotor het ochtendritueel van nogal wat mensen overhoop! Hij had daarvoor uiteraard zijn gegronde redenen. In de loop van de week had hij de meteo van uur tot uur opgevolgd, en contact met Sabine en Frank van het KMI had hem de volgende informatie opgeleverd : de nacht van vrijdag op zaterdag zou heel koud worden in duitstalige België, vanaf 11.00 uur zou het zonnetje de enkele laaghangende wolkjes verdrijven en hartjes en handjes verwarmen! En dus, waarom niet eens het roer omgooien en een lange traditie doorbreken : pas instappen als de omgevingstemperatuur aangenaam wordt?? Temeer daar de dagen beginnen te lengen, en iedereen lentekriebels voelt.

Het bleek een schot in de roos : 7 enthousiaste vaarders konden genieten van een top dag op een leuk stromende rivier ondanks dat het waterpeil maar net boven het minimum stond.

Kleine 3 uur na de instap, en vele bochtstromingen, laaghangende takken en door bevers versperde stukken rivier later, doken de logistieke daredevils weer op op de rechteroever.

Alvorens we het beseften, werd onze kajak door geoefende handen van het water getild, waren we uit onze boot die vervolgens naar boven gedragen werd, werden we uit onze uitrusting geholpen en werd er warme drank en voedsel aangeboden! Krakken zijn het, die mannen van de logistieke ploeg! Steeds stipt op tijd, het fototoestel in de aanslag, de glimlach op het gezicht! Mersiekes!!

Na het controleren van de textuur en het smaakpalet van enkele streekbiertjes, aangeboden door Jules, zette het konvooi zich weer in gang richting het Antwerpse.

Sven

20/2/2016 Afvaart Lhomme

Tuesday, February 23rd, 2016

Chauffeur: Ludo

Vaarders: Sven, Guido, Jos, Kato, Tiet

Waterstand 51 cm

Vandaag is rood de kleur van onze boot
Vandaag is rood wat rood hoort te zijn
Vandaag is rood
Het rood van Guidos droogpak
Van heel mijn varend hart
Schreeuw van de roodbedekte boten dat we weer op trot zijn
Vandaag is rood gewoon weer dobberend op de stroom

Voor de afvaart van deze beek, hebben we voor thema ‘rood’ gekozen. Aangezien het moeilijker is om ieders outfit van rood te voorzien moest het dan maar via de kleur van de boten gebeuren.  Gelukkig bezit EKC een rode boot, met name een topoduo, en heb ik de eer een topoduo-duo te vormen met den Tiet.  Vandaag kan ik het live-commentaar volgen vanop de eerste rij.

Ook Guido, Jos en Sven zijn van de partij. Voor onze ardennenpromotor is het de eerste keer op de rivier dit seizoen, en het lijkt alsof zijn voetjes er nog iets meer van tintelen dan anders…

We beginnen de tocht rustig , hier en daar een keerwaterke nemend, de ene wat meer dan de ander.

Mijn topo-duo partner en ik proberen afgesteld te geraken op elkaar, en vinden als vrij snel dat we klaar zijn voor de olympische spelen.

Vandaag weer weinig natuurgeluiden te horen… Het overheersende geluid komt niet vanop de beek maar van een oldtimerrally, waarvan het parcours mooi rond de Lhomme kronkelt. Door die Rally geraakt Ludo niet met de auto tot Mirwart, wat normaal een optie is om uit te stappen. Dus dan maar verder.

Dat verder wordt efkes geblokkeerd door een boom die dwars ligt en die we al pratend met Ludo niet gezien hadden. Maar voor een olympisch duo is dit piece of cake en we geraken na een tijdje voorwaarts wrikken dan toch achterwaarts weg…

In dit tweede deel liggen best wel wat bomen in de weg, zoals ik van het live-commentaar mag vernemen: ‘er ligt meer roemmel op de beek dan vorig jaar’
Dus is het een beetje de weg zoeken, waardoor we al eens vast zitten en uit de boot moeten…
Guido raakt wat in de war van al die roemmel, en besluit zijn droogpak uit te testen.
Wat later blijft er een tak haken achter mijn zwemvest en moeten wij er ook efkes uit…
De Jos geraakt dan nog dwars naast een boom te liggen, en het kost wat moeite van Tiet om hem hieruit te trekken…

Al bij al waren we blij toen we Ludo aan de kant zagen staan. Drie en een half uur onderweg voor 1 run, dat volstond wel. Dus was het hoog tijd om een pintje te gaan drinken. ‘Cafe de la jeunesse’ leek ons een heel geschikte plek. De ‘jeunesse’ zat hier duidelijk al een aantal jaren, maar de biertjes waren koud en vers en de stoof lekker warm…

Conclusie van deze vaardag

-het eerste deel bezorgde een fijn tochtje, maar op het tweede deel waren toch te veel hindernissen. Dus tot Mirwart is de Lhomme een leuke beek bij de juiste waterstand. Volgens onze ardennenpromotor zou de combi Lhomme – Lesse tot aan het dorpje Lesse een topdag moeten opleveren.

-onderlinge afspraken zijn belangrijk, maakt niet uit op welke klasse beek

-wat stoeme roemmel  kan je best in een netelige situatie brengen

Daarom vergeten we, naast onze lidkaart en sticker, ook best onze safety skills niet thuis!
(Wie graag een update wil, remember safety dag 12maart Mava)

Kato

Hoge Lesse 14 februari 2016

Wednesday, February 17th, 2016

En weer was er water! Ondanks de gure weersvoorspelling voor Valentijnsdag, een flink vaargezelschap paraat: Jenny, Karin, Kato, Hans (van ‘t Gentse), Tim, Paul, Tiet, Jef en (eco-) Dirk.
Jules als supporter van dienst en duo Ludo – Guido zorgden voor een vlekkeloze logistiek, hoe kan het ook anders!
Niks guur weer die dag, integendeel, een viertal graadjes maar geen wind en slechts af en toe wat miezer uit de lucht, kortom: klimatologisch dik oké!
De peilschaal aan de weg-brug over de Lesse te Maissin gaf een 89 cm aan. Tim’s salvo’s van schater-gelach vergezelden dit bij wijlen pittig parcours door de donkere wouden van dit prachtige Lesse-dal.
Paul, die ongetwijfeld de snelst lopende kajak van het gezelschap bezit, nam al gauw de kop en laveerde gracieus en moeiteloos stroomafwaarts. Genietend op “old school” wijze, dat was duidelijk.
Verder had ik het zelf te druk m’n speelbootje door dit water vol fratsen te loodsen (ja Tiet, volgende keer een creecker onder m’n gat) om al de variaties van blijdschap en allicht ook wel wat concentratie bij de mede-kajakkers te ontwaren.
Ongetwijfeld weerom aangenaam kajakvertier voor elkeen – mijn gedacht – dat afgerond werd ten huize Porcheresse.
Des avonds kroop ik met lichte hoofdpijn van al het geblaat maar weliswaar moe en voldaan, onder de wol. Dit smaakt naar meer!

(tip voor meer kijkplezier: klik op de foto die je wil bewonderen en klik er nogmaals op om te vergroten)

uw (eco)Dirk

Salm en Lienne 7 februari 2016

Wednesday, February 17th, 2016

foto impressie… en, naar ‘t schijnt puike prestatie van de dochter van Karin onder toeziend oogje van Tiet!
(tip voor meer kijkplezier: klik op de foto die je wil bewonderen en klik er nogmaals op om te vergroten)

Salm, zaterdag 30 januari 2016

Friday, February 5th, 2016

klik op foto en nogmaals klik om te vergroten (omslachtig maar ja… volgende keer met eenvoudige link)

Donderdagavond 28 januari: Telefoon van “Sven des Ardennes”. Even  samen wat waterstanden checken . Duidelijk dalende tendens maar toch een berekend gokje dat het ouwe trouwe Salmke weer wel voldoende water zou houden om ons op zaterdag aangenaam te verassen.  De weersvoorspellingen gaven voor zaterdag tot 30liter regen per m³ bij stormachtige wind.  Deze informatie  werd maar gauw naar een donker hersenhoekje verdrongen… Sven lanceerde zijn bericht met het standaard slotzinnetje dat de bollide om 08h30 stipt zou vertrekken.  Wat Sven zelf had uitgespookt is me niet geheel duidelijk maar hij had een geblokkeerde rug. Verduiveld, al één vaste waarde kwijt…we gaan toch wel aan ons EKC minimum van drie komen hé! Hoe lang keek ik al niet uit om eindelijk nog eens grand Halleux en Trois Ponts van op het water te zien?  Dat mijn verlangen erg groot was, dat wisten wel een paar leden en het duurde feitelijk niet eens lang voor de maildienst me opluchtend kwam mededelen dat “zij” er zeker zouden bij zijn.                                                                                                                                                        Zo was er Jos die er voor zou zorgen dat   onze eeneiige  tweeling Hercullekes eindelijk nog eens zij aan zij  op  het water zouden dobberen. Jan, terug van ( voor ons veel te lang) weggeweest wilde mee maar kon zijn slalom niet naar Rumst brengen. Geen probleem Jan, daarvoor ken je EKC toch al véél te lang! Uiteraard lag de clubslalom  zaterdag klaar op de bootswagen.  Ook Dirk zou er zijn.  Sven noemt hem dan wel steevast eco Dirk, ( en al weet ik  wel dat hij die naam aan zijn Ardennen-woonst te danken heeft) toch vind ik hem niet eco, voor mij is hij First!  Ook Guido ging vandaag mee. Neen, niet om te rijden, wel degelijk  om te varen. Eigenlijk was ik heimelijk een beetje jaloers op zijn nieuw droogpak…             Zijn dochter, ons aller Karin, was ook weer van de partij. Voor vijf jaar was haar aanwezigheid eerder uitzondering, vandaag is het echter  vaste regel. Over veranderende tendensen gesproken!  Het duo uit Autreville (Anderstad) was ook van de partij. Tiet en nonkel Jef dus. Het was allicht zowat 20 geleden dat ik nog samen met Tiet op het water zat. En… hij is geen lap veranderd. Toen we boven bij de garage instapten, wisten ze beneden in Trois-Ponts dat we onderweg waren. Tja, ijsvogeltjes… heb ik deze keer dus niet gezien. Maar Tiet en Jef, na al onze oude avonturen in Oostenrijk en Frankrijk was het leuk om nog eens met jullie op het water te zitten. Een top duo in een topoduo.

En ja, onze pers was ook aanwezig met ons aller Ludo eens te meer als bestuurder-fotograaf. De talrijke fototjes liegen er niet om.

De afdaling was “Salm-ten-top”. Een erg leuke waterstand van 62cm (eerste run) maakte er een echte pleziervaart van. Eén boom speelde dwarsligger van dienst  maar was  links passeerbaar mits de nodige voorzichtigheid. Voor de rest was het vrije vaart en Genieten met grote G.

Jos wilde eigenlijk nog wel een tweede run en vond in Jef een compagnon. 75cm is geen 62cm (jaja het wassende water..) en bij het molensprongetje reageerde Jos een fractie te traag (paddelen Jos, paddelen) met een zwempartij tot gevolg.                                                                                                     Een 500m durende breng-boot-en-paddel-aan-de-kant actie van Jef heeft hem wel de verzekering opgeleverd dat zijn fonkelnieuwe pacemaker echt naar behoren functioneert!

Toen Jos en Jef aankwamen  goot het inmiddels pijpenstelen en wakkerde de wind flink aan.  Omkleden, inpakken en wegwezen dus. (Karin, we houden de Jos zijn booty nog tegoed hé?)

Bij het obligate pintje “om er nog eens over te praten” was het overduidelijk dat iedereen, zonder uitzondering, echt genoten had. En ik noteer de uitspraak van Jef: “da’s zeker twintig jaar geleden da’k hier nog gevaren heb en ‘k wist niet meer dat het zo’n plezant beekske was”.

Zouden de afwezigen ongelijk gehad hebben?

Graag sluit ik dit verslagje af met een woord van dank.  Het is een geweten feit dat ik meer en meer problemen krijg met mijn spierstelsel.  Ik dank dan ook mijn vrienden-medevaarders voor het vastklikken van een helm, het in- en uit mijn boot helpen, een rits links of rechts, een spatzeil over de kuiprand trekken  enz.  Maar zeker ook dank ik jullie voor jullie aanwezigheid!

Zonder jullie hulp ware voor mij die tocht op “mijn favoriet Salmpje” niet meer mogelijk geweest.

Herman

Varende deelnemers:  Guido, Karin, Jos, Dirk, Jan, Herman, Tiet en Jef

Pendelaar-fotograaf :    Ludo

Traject : “garage” Grand Halleux  -   Amblève.

Waterstand : 1ste run 62cm, 2de run 75cm

Waardering :  reeds bij 62cm heb je een ruim voldoende waterstand.