Archive for January, 2015

Sunday, January 11th, 2015

Vaarders : Tiet, Steve, Linda, Karin en ikke

Coule, coule La Lesse……

Men ziet ze overal, de veelzeggende borden over de rivier de Lesse en haar prachtige omgeving. Gilbert Haesendonck schreef het anno 1974 reeds in de eerste uitgave van zijn Bergriviergids van de Ardennen,: “De Lesse behoort tot de langste, veelzijdigste en meest bevaren rivieren van de Ardennen!” Na elke afvaart van de Lesse kan ik deze wijze introductiezin van Gilbert Haesendonck alleen maar beamen!

Van de instap in Maissin tot aan de brug van Barbouillons kan men ongeacht de waterstand (het minimum is 70cm) genieten gedurende 8,5 km van een zeer veelzijdige afvaart, op een stukje wildbeek met een verval van 9%. Vanaf het optrekje van onze voorzitter in Rumst rijdt men slechts 1u20min tot aan de instap.

Vandaag stond de peilschaal om 11u op 83cm, wat garant stond voor een leuke, zonnige en behoorlijk drukke dag op het water, met slechts één wel heel lage boomversperring. Het ellendig gemikte boompje hing op amper 25cm over het water, en zorgde voor de nodige stress tijdens onze rimpelloze en leerrijke afvaart. Iedereen profiteerde met volle teugen van de gezonde buitenlucht.

Aan de uitstap probeerde een overijverige boswachter nog de pret te drukken, door heel gewichtig onze lidkaarten te vragen. Al gauw ontdooide de aanvankelijke ambtelijke ernst, en de man bleek een praatvaar ’symphatique’, die de vaarders vooral wilde informeren over de habitat en de voortplanting van de beekforel.

Oef, dan maar snel naar la Chaumière, de stamkroeg van den Tiet aan het bekken van de Lesse. Een aanrader voor al wie van authentieke Ardense gezelligheid houdt, op enkele luttele meters van de oprit van de autostrade! Ronduit schitterend!

Sven

Eau Rouge en Salm op zondag 04 januari 2015

Sunday, January 4th, 2015

Om Guido nog eens een reden te geven naar de Hoge Venen te rijden, stonden (grote) Peter, Richard, Ria, Jules en (nieuwe) Dirk op 4 januari gewillig klaar met hun kajakske. Onderweg kwamen Piet, Hans, Bert en zijn papa van de Gentse kajakclub aansluiten.

Eerste doel van de rit was het Circuit van Spa-Francorchamps waar we op de Eau Rouge konden instappen om vervolgens naar de Salm te rijden. De toenemende sneeuw langs de kant van de weg maakte het gezelschap toch wat twijfelachtig of er niet beter langlaufski’s waren meegepakt i.p.v. de kajak .

Eau Rouge
De peilschaal gaf tussen de 70 en 75 cm en daarmee had de Eau Rouge officieel voldoende water. We hebben er helaas nogal veel plastic (van de kajaks) achtergelaten op de stenen dus er mag best nog wat water bij om vlot te varen. Peter mocht zijn raft regelmatig slepen en heeft ons allen ook enkele keren vlot getrokken. Het maakte van de afvaart vaak een evenwichtsoefening tussen de stenen, je leert het water wel lezen. Bovendien werd de Eau Rouge duidelijk al een hele tijd niet bevaren want vele bomen en/met takken maakten dat de kajaks moesten overgedragen worden.

Vertrek onderaan de parking van het Circuit Spa-Francorchamps (route du Fagnou) en aankomst aan de Route de Challes bij Challe, Stavelot
Afstand 7,34 km, hoogteverschil 115m (instap 398m – uitstap 283m), tijd 2u 17min, snelheid 2,9 km/u, gemiddeld 11,2 km/u, max snelste km 9.4 km/u gemiddeld, temperatuur water 6°C, temperatuur lucht 2°C

Salm
Gezien Ria de lange Prijon bijhad heeft ze de smalle Eau Rouge links laten liggen en stapte ze mee in op de Salm. Jules, Peter en Richard lieten op hun beurt de Salm voor wat het was. De peilschaal van de Salm gaf net geen 80 cm aan en dat was lekker te bevaren: een mooie klassieker met weinig zware obstakels maar genoeg beleving. Jammer dat Herman er niet bij was ;-)

Start net voorbij Grand Halleux (aan de brug van petit Halleux) en finish net voorbij Trois-Ponts, stukje op de Amblève met uitstap links aan de brug.

Afstand 10km, hoogteverschil 86m (instap 320m – uitstap 234m), tijd 57min, snelheid 10,5 km/u gemiddeld, 14,4 km/u max, snelste km 12 km/u gemiddeld, temperatuur water 6°C, temperatuur lucht 2°C