Archive for January, 2014

Oostelijke Ourthe 18 januari 2014

Monday, January 20th, 2014

Vaarders: Jenny, Linda, Karin, Dirk en Jos
Chauffeur: Ludo
Verontschuldigd: EKC-aanhangwagen

18/1 om 12u waterpeil 0,62m (minimum nodig 0,49m – de 0,62m is echter echt wel nodig!) – vaar(speel)tijd = 2u45min
link FOTOS

Onze dag begon met het laden van de boten.
Niet onder vrouwelijke druk, maar onder mannelijke druk is onze aanhangwagen ge(z)wicht.
Gelukkig had Ludo nog een aanhangwagen en konden we toch richting water vertrekken.

Met een aangenaam winterzonnetje, werden we ondergedompeld in de schone natuur van de oostelijke ourthe.
De plaatselijke bevers zorgde wel eens voor een versperring, maar zagende Jos zette zijn tanden erin en zo konden we onze tocht verder zetten.
De nodige pipi-stop duurde net iets langer met vrouwelijk gezelschap, maar daar hadden de mannen begrip voor.
Als afsluiter belanden we in een cafe waar we in het nederlands konden bestellen, maar daar had onze Dirk wat moeite mee.

Karin

Hoge Lesse 12/1/2014

Wednesday, January 15th, 2014

link foto’s

Chauffeurs en logistiek: Guido en Ludo
Vaarders: EcoDirk, AndereDirk, Sven, Kato, Nonkel Jef, Tiet
Waterstand: 82 cm op de peilschaal van Maissin, traject tot Pont des Barbouillons met tussenstop in dorpje Lesse, 9,44 km met gemiddelde snelheid 3,88 km/u.

Zoals iedereen wel weet is de Bovenlesse leuk om te varen, zeker met een zonnetje, en zelfs bij -4°C

Maar wist je dat:
-Er eigenlijk 3 Dirken aanwezig waren
-Nonkel Jef ook wel eens Jef Duracel genoemd wordt
-EcoDirk ervoor kiest zijn bootje zeer ecologisch te parkeren in een boom die over de rivier ligt
-82 cm subjectief gezien toch wel een minimum is
-We een Billy Turf in ons EKC-midden hebben
-Sven en AndereDirk een perfect reddingsteam voor iets té ecologisch geparkeerde bootjes (inclusief vaarder) blijken te zijn
-Tante Kaat een voor kajakkers zeer handig product ontwikkeld heeft: een auto-ontgeurder, uit het eco-gamma, ideaal om de heerlijke geur van natte neopreen te accentueren/weg te werken, naar keuze
-Je de verhalen van Jef en Tiet zelfs tot in het toilet kan meevolgen
-We alweer uitkijken naar het volgende vaarmoment!!

Een betrouwbare bron

Hulle en Houille 5/1/2013

Monday, January 6th, 2014

Waren van de partij: chauffeurs Guido en Ludo en vaarders Karin, Lilian, Richard en ikzelf. Ook Hans, Piet, grote en kleine Peter en Jan K. vaarden de Hulle (waterstand 1m10cm) van Willerzie (pont Collin) tot de samenvloeiing met de Houille (erg pittig en technisch varen) en vervolgens verder tot Landrichamps .
Sommigen deden daarna nog de Houille (waterstand 65 cm) met instap te Pattigny tot Vencimont. Sommigen verkozen om bij Willi en Denise een pint te gaan drinken.

Jos

Hoge Lesse en Our 30/12/2013

Friday, January 3rd, 2014

link fotos

Kajak afdaling Boven Lesse en Our
Aanwezigen: Ludo en Guido als chauffeurs-fotografen; Richard, Jos, Paul, EcoDirk, Piet, Hans, Tim, Sven en Dirk als afdalers.

Niet alle vaardagen passen voor iedereen maar als de omstandigheden goed zijn en het water hoog genoeg staat, zou het jammer zijn dat er niet gevaren wordt. Dus werd er op maandag 30 december snel een extra vaardagje georganiseerd door de Ardennenpromotor van de club (waarvoor dank Sven).
De keuze viel op de afvaart van de Boven Lesse en de Our (mooie klassiekers bij uitstek  en dicht bij elkaar). Ludo en Guido werden bereidwillig gevonden ons naar start en aankomst te rijden (wat een luxe!).

Boven Lesse (waterpeil 90 cm – 4,7 km – gem 4,5 km/u – 1u 04’ )
Maissin – Lesse

Na 2 uurtjes rijden én een half uurtje fitten, stonden we allen klaar om het frisse water op te gaan. 9 kajakkers op een zakdoek leek ons geen goed idee dus verdeelden we ons in 2 groepjes: Richard, Jos, Paul, Tim en EcoDirk namen ‘the lead’. Piet, Hans, Sven en Dirk volgden een minuutje (of twee? later). Geen noemenswaardige problemen, 90 cm was precies goed. De Boule d’or (?) langs rechts passeren was evenwel geen goed idee (zwempartijtje van Dirk) net zo min als een steun willen grijpen als je handen nog in fonkelnieuwe peddelmoffen zitten (escape van Tim op de Our).

Our (waterpeil 75 cm – 7,8 km – gem 4,3 km/u – 1u48’)
Na de afvaart van de Boven Lesse stond de afvaart van de Our op het programma. Eerst wat bokes en wat warme thee binnengespeeld en dan terug het water op. De Our stond wat buiten zijn oevers, overstroomde enkele weides en dus opletten voor palen met prikkeldraad. Op sommige plaatsen zorgden omgewaaide bomen voor draagpartijtjes maar verder een toffe afdaling tot aan de Pont des Barbouillons (Midden Lesse) waar we het oudjaar gepast hebben gevierd met een glaasje Cava en verbroederden met de Nederlandse EKC leden. De vaardag werd afgesloten in Porcheresse bij EcoDirk met een drankje en een chip/TUCje.

Dirk

Hoge Lesse en Almache 28/12/2013

Friday, January 3rd, 2014

link fotos

Vaarders: Jos, Paul, grote Peter en Chris
(+ Jantje, Ferre en Johan)
Chauffeurs / levensgenieters: Guido en Ludo

Waterstanden:

Hoge Lesse (peilschaal brug Maissin) 1m10cm
Almache 39cm

De weerberichten en de zware nachtelijke regen in Vlaanderen deden ons tot ’s morgens toe erg twijfelen om op 28 december mee te gaan naar de Ardennen. Maar de overtuigingskracht van voorzitter Ludo, die met cijfers in de hand bewees dat Lesse, Our en Lhomme een mooi haalbare waterstand hadden, overtuigden Paul en mij dan toch maar om mee te gaan.
Bij het vertrek in Rumst misten wij Richard die na getelefoneer wakker gebeld werd, te laat evenwel om mee te rijden. Zo kon Ludo ook aansluiten, ondersteunen en samen met chauffeur Guido ter plekke nakijken of de digitale waterstanden wel klopten met de realiteit. De Lesse had in Maissin een effectieve waterstand van 1,10 m en had dus erg snel stromend water.
Chris, Peter, Paul en ikzelf vormden de startploeg. De laag hangende takken deden mij twee keer zwemmen, maar gelukkig was er een sterke en snelle raft-recuperatieploeg om alles terug vlot te krijgen. Bij de klassieke ‘passages’ diende goed gepeddeld en snel gestuurd om geen doorgang te missen.
Ondertussen sloot de ploeg van Jan, met Johan en Ferre zich bij ons aan. In Lesse beslisten wij om door te varen en om daarna met een deel van de ploeg de Almache of Gembes te varen.
Het beruchte voetgangersbruggetje was overspoeld en daardoor gemakkelijk te nemen. De Lesse ging verder vlot tot de Pont des Barbouillons.
Bij Les Rives in Porcheresse startte de ploeg van Jan en onze twee raft-vaarders. De Gembes (Almache) was blijkbaar erg versperd en Jan heeft wel wat opgeruimd met de kettingzaag. Eenmaal hadden zij veel moeite om een tussen boot en boom geknelde Chris los te wrikken. Daardoor kwam de ganse ploeg juist voor donker terug op de uitstapplaats in de Lesse. Jan trakteerde met rum-cola als afsluiter.
Kortom een echte ww-vaardag in goed gezelschap in de Waalse Ardennen.
Jos