Archive for November, 2013

De midden Lesse 17/11/2013

Wednesday, November 20th, 2013

vaarders: Kato, Ward, Sven, Louis, Ria, Jos en Dirk
logistiek: Guido

 intermezzo..

het ontbreekt mij aan enige geestigheid dit late uur bij het schrijven van dit verslagje
daarom een sec verslag
ik ben er trouwens van overtuigd dat ook anderen wat in hun pen-mars hebben en bij deze lanceer ik een vrijpostig idee om voortaan, bij afroep, op ‘t einde van een vaardag, unaniem bij hilarische stemming, een vrijwilliger aan te duiden voor de schrijfopdracht
een verslagje is sowieso nuttig om enkele relevante gegevens vast te houden, zoals de waterstand, rivierspecificaties en andere wist-je-datjes die je ooit bij de keuze van een vaartraject kunnen helpen
bovendien ‘wie schrijft die blijft’ binnen honderd jaar is er nog wel één of andere rivierfanaat die uw bijdrage leest en naar waarde weet te schatten (zou toch kunnen hé)
Sven, onze ardennenpromotor, heeft ook deze keer weer heel wat consult en telefoontjes gepleegd om – bij afwezigheid van voldoende water op de derogatiestukken – alsnog een vaardagje te organiseren; waarvoor,inderdaad Svenekke, beste dank!

 

 

Het werd de midden Lesse, op een 1u30 rijden van Rumst, en je komt terecht in de natuur op z’n best.

waterstand:
- Electronische peilschaal Daverdisse 8,2 kube/sec
- Aan de houten brug over de Lesse, langs de weg ‘Route Pierre-Napoleon Bonaparte’, tussen Daverdisse en Halma-Neupont, bevindt zich de passerelle Maria, de rood/witte peilschaal daar gaf 70 cm
minder moest dit wel niet zijn!

(referentiepunt, aan de instap, links achter de brug stroomafwaarts, boom aan oever die op dat moment net niet met zijn opwaartse bocht het water raakt, als die dus met zijn poep in ‘t water staat, is het waterpeil zeker OK)

geen spektakel afvaart
wel aangenaam meestromen met links en rechts wat keerwater spotjes en soft surfing gelegenheid

opmerkelijk feit die dag, in dit toch wel landschappelijk, wat mij betreft, onovertroffen regio,
een koppel everzwijnen dat meende, in allerhaast, de rivier te moeten kruisen bij onze middagstop
dit tot onze aller aangename verbazing

een klassiek geworden feit, aldus niet echt opmerkelijk meer te noemen maar best wel grappig, Sven die klaarblijkelijk weer onderweg aan z’n bootje wenst te klussen, wat afstellen enzo… allé je kent dat wel hé

vaarincidenten? wel neen, niet echt
een stuw op ‘t laatste waar Louis toch even in wou blijven hangen
na wat wrikken en gekreun ontsnapte hij  dit grijp-water
en Ward die besloot bij de uitstap, bij het verlaten van z’n nieuw boootje,  een frisse watertoets te moeten doen

en dan de vraag of we nog zouden afzakken naar de Houille…?
daar zou naar ‘t schijnt ook wel voldoende water staan
rigoureus vasthoudend aan  de peilschaal die aqualim weergeeft (daar was minimumpeil niet gehaald) werd veiligheidshalve besloten om dit er dan toch maar niet bij te doen
bovendien hadden ondertussen sommigen het fris of hadden met drie uren varen voldoende geconsumeerd

alzo eindigde deze dag, in vrede en gerust gemoed, ten huize Porcheresse, met inderdaad de gebruikelijke Leffe en co

 foto’s? ja enkele slechts aan de instap en in herberg locale
(bij gebrek aan een waterresistentfototoestelletje – dat missen we wel – wie vraagt dat aan de Sint?)

à la prochaine
Dirk V.

Erft vrijdag 15/11/2013

Monday, November 18th, 2013

De watergangers: Sven en Dirk Fluid

Bij de afdaling van de Rur afgelopen zondag 10/11 bleek nog maar eens dat ne mens niet in ne kajak geboren wordt (op Maarten na) en vaartechniek niet alleen verbetert door wijze raad en Youtube te bekijken. En je mag je dan wel als een vis in het water voelen, het is bij kajak niet de bedoeling veel te zwemmen Emoji.
Sven en Dirk dus op Koningendag (jawel, “Vive le roi”, schol Filip) naar de slalompiste op de Erft in Duitsland (GPS: Nixhütterweg, Neuss, 41466 Selikum) voor wat techniektraining in WARM WATER !! De Erft blijkt daar een meestal eenvoudig plat stroompje te zijn met een leuk speelgebied aan een schuif waar je in relatief gecontroleerde omstandigheden alles kan oefenen: in en uit keerwater varen, S bochten, traverseren, …. .
En waarom niet lage en hoge steun en de eskimorol herhalen (het is er diep genoeg en je zoekt zacht of hard stromend water op).
Na 2 uur intens trainen tijd voor wat anders dus een half uur doorvaren en wat spelen aan de enkele vervalletjes onderweg (surfen ook geoefend Emoji) . Zo kom je in no time aan de Rijn en vaar je links en links even tussen de rivierboten naar de jachthaven (GPS: Am Sporthafen, Neuss, 41468 Gnadental). Speciaal voor Louis: 2 blauwe reigers gezien en enkele wilde eenden. De rest is ons wellicht ontgaan terwijl we aan het spelen waren.
Oh ja, in het geval je daar in de regio zou varen en kajakmateriaal zoekt (iets kapot of vergeten), er is een kleine kajakzaak: Das Kanulädchen (http://daskanulaedchen.de/ ) (GPS: Virneburgstrasse 8, 40764 Langenfeld) waar je het nodige kan vinden of laten herstellen.
PS : het waterpeil aan meetstation Neubrück stond op 85 cm
Dirk Fluid

Boven-Rur te Monschau op zondag 10 november 2013

Tuesday, November 12th, 2013

Vaarders :, de ‘nieuwe Dirk’ (Beersmans), Piet, Richard, Pieter en Sven

 Geen logistiek medewerker en chauffeur deze keer, maar een coöperatieve vennootschap met de Molse Kajakclub

Op zondagnacht 03 november 2013 begon het te regenen, te gieten, alle hemelsleuzen gingen onverbiddelijk open. Wat doet elke rechtgeaarde Vlaamse kajakker tijdens zo’n veelbelovende regenweek?? Hij opent de site van het KBKV (Koninklijk Belgisch Kano Verbond), om direct met de neus op de (bikkel)harde feiten gedrukt te worden : de derogaties zijn nog niet getekend, en op de Rivierenserver van het Waals Gewest kleurde de ene middenloop na de andere donkerrood (ook verboden dus). Wat een doffe, doffe ellende!!

Maar…..de Ardennenpromotor van de club, aangesteld door het vooruitziende en wijze bestuur van EKC, voorzag het Kafkakiaans tranendal al op het einde van het vorige seizoen, en activeerde zijn ‘externe partners’. Onze Richard, vanaf heden de ‘Rur-observator’ genaamd, meldde op woensdag 06 november met een hoogdringende mail dat het peil van de Boven-Rur meer dan goed was!! 80cm en stijgend!! Onze hartjes klopten ineens vele slagen sneller!! In Duitsland is er namelijk helemaal geen complexe regelgeving, mits voldoende water mag je er fahren.

 Enkele impressies van een dagje Boven-Rur (70cm op de peilschaal van KBKV) en Perlbach :

Pieter

Pieter

Piet

Piet

Dirk en Richard

Dirk en Richard

Svens bende

Svens bende

 

 *kajak is niet voor doetjes. Bij aankomst op de vertrekparking was het slechts 1° Celcius, en werden we geteisterd door een wel heel lokale Venen-sneeuwstorm.

*bij lidmaatschap moet men er 200% zeker van zijn dat men over voldoende flexibiliteit en positivisme beschikt.

*onze ‘nieuwe Dirk’ vaarde ongelooflijk goed voor een eerste afdaling. Hier en daar een schoonheidsfoutje, af en toe een uitschuiver, maar het gehele plaatje is veelbelovend. Welkom in de club.

*Piet is een soort van ‘bindmiddel’ tussen de talrijk aanwezige clubs uit binnen- en buitenland! Straf, heel straf!! Binnen de kortste keren waren navettes geregeld, werd er info uitgewisseld over te lage waterstand voor ‘het wasbord’, het regende tips and tricks voor herstellingen van ingedeukte kajaks,….kortom, een zegen om in de ploeg te hebben.

*onze Rur-observator kreeg waar voor al zijn uren monitoring op het internet :
een sfeervolle ploeg, een prachtige dag op het water…..bedankt Richard.

*Pieter testte uitvoerig zijn gloednieuwe Pyranha Burn. Zelfs een “zeer diepe steun” lukte! Wat een indrukwekkende machine…

*de Ardennen-promotor moedigde aan, motiveerde, coördineerde, delegeerde, beheerde,……en zwom!!! Een ramkoers met een onzichtbare, scherpe rotsblok onder het wateroppervlak transformeerde zijn kajak op 100m van de finish in een onbestuurbare schuit!!! Scheisse…

Uitgewuifd door een plotse hagelbui, joeg onze GPS ons weer huiswaarts omstreeks 17.00 uur.
Mission erledigt, vielen Dank Richard. Es lebe onze Hoegne-observator…rarara!!!???

Sven