Archive for January, 2013

Midden Lesse Daverdisse-Chanly, 13/1/2013

Wednesday, January 16th, 2013

IMAG0003Vaarders : Louis, Jos, Dirk, Sven en een potentieel nieuw lid, eveneens een Dirk

Logistiek medewerker, chauffeur, bon vivant en coach en fotograaf : onze Ludo.
Merci beaucoup, keer op keer sta je onbaatzuchtig paraat.

Na wat over en weer ge-sms, ge-telefoneer, ge-mail (lang leve de overvloed aan moderne communicatiemiddelen), viel de beslissing om de midden Lesse aan ons palmares toe te voegen. Onze ogen en oren ter plaatse, de oude Dirk, namen de laatste restjes digitale twijfel weg; de middenloop was zeker bevaarbaar! Ondanks twee water-meet-netwerken, jaren kajakervaring van nogal wat clubleden, een minutieuze analyse van de bijna heilige woorden van Frank Deboosere, blijft het toch steeds een gok of een rivier voldoende water heeft, wanneer de regengoden de laatste dagen een winterstop ingelast hebben.

De afwezigen hadden nog maar eens meer dan ongelijk; frisse maar draaglijke temperaturen, een poging tot zonneschijn, geweldige ambiance op en naast het water, de Ardennen op hun mooist bedekt met een lieflijk sneeuwtapijt, een grote zilverrijger,…
Wikipedia leert dat de grote zilverrijger “meestal in ondiep water foerageert, maar ook op het land.” Soms, heel soms voelden we ons ook zo. Dan vloekten we omdat de mooie waterstand van vorige week in no time verdwenen is, en dat er weer enkele millimeters kostbare plastic van onze boten geschraapt werd. Maar, 95% van het traject was zonder noemenswaardige problemen bevaarbaar.

 IMAG0002

IMAG0005

Aan elk golfje, elk beetje kerend water, elke mogelijke traversée-plaats werd met meer dan normale gedrevenheid geoefend op de technische aspecten van het wildwatervaren. Onze nieuwe Dirk genoot zichtbaar, en geraakte dusdanig overhit van al dat oefenen, dat hij besloot een afkoelende plons te nemen.
IMAG0011
 Dapper, heel dapper! De jury van EKC die beslist over het al dan niet toetreden van nieuwe leden tot ons select gezelschap, zal met dit element zeker rekening houden tijdens haar geheime stemming.

Na ongeveer 3 uur 30 minuten genieten, sloten we deze fantastische dag af in Porcheresse, deelgemeente van de gemeente Daverdisse. Met amper 1000 inwoners is het de fusiegemeente met het kleinste aantal inwoners van België. De deelgemeente Porcheresse is ondermeer gekend voor zijn Musée du Sabot (het klompenmuseum), en zeer recent deed één van de betere schrijnwerkers uit Bonheiden er zijn intrede. Bij deze goedlachse allochtoon werden we rijkelijk voorzien van spijs en drank, helemaal zoals de traditie van EKC het wil na een geslaagde afvaart.

 Sven

Westelijke Ourthe, zaterdag 6 januari 2013

Monday, January 7th, 2013

Deelnemers : Herman, Jos, Ria en Sven

Logistiek medewerker, chauffeur, bon vivant en coach : onze Ludo

IMAG0085

Op vrijdag 05 januari 2013 omstreeks 17 uur las ik eindelijk het verlossende mailtje; “indien je wilt varen op zaterdag 06 januari 2013, gelieve Ludo te verwittigen. Afspraak zoals gewoonlijk om 08.15 uur in Rumst.” Zoals steeds, een last-minute oproep van onze penningmeester, den Herman, maar that’s part of the sport…..eerst moet het serieus regenen, dan pas kunnen de bootjes van stal gehaald worden. Zeker in ons over-gereglementeerd Belgikske, waar het geen sinecure is om überhaupt een peddelslag te maken. Met bijna militaire stiptheid werd om 08.20 uur de motor van de kajak-mobiel gestart, richting Berguème.

Op het menu stond de afvaart van een stuk westelijke Ourthe, dat zelfs Herman nog nooit gevaren had in zijn 30-jarige carrière als verwoede kajakker! Straf! Misschien komt dit wel omdat sinds 1994 dit stuk van de westelijke Ourthe op de C-lijst staat. Wablieft? Inderdaad, u hoort het goed, de C-lijst! Heel kajakminnend Belgie heeft sinds 1994 de mond vol over de A, B, C en zelfs D-lijst!

Vermits onze geliefkoosde Ardense rivieren van de D(erogatie)-lijst door een juridisch steekspel dit jaar nog steeds niet bevaren mogen worden, maken we van de nood een deugd, en proberen we zolang er water is zoveel als mogelijk rivieren van de C-lijst te ontdekken. Evenals de rivieren van de D-lijst, mogen ze enkel bevaren worden van 01 oktober tot 15 maart, echter ook door personen die geen lid zijn van een kajakclub, rekening houdend met minima en maxima (behalve voor kajakkers die lid zijn van een club)…..of toch meestal!! Een weinig transparante wetgeving op zijn Belgisch, die een jarenlange studie van wetteksten en internetsites vraagt, liefst verduidelijkt door ingewijden die zich sinds mensenheugenis inzetten voor het behoud van onze prachtige sport in de Ardennen. Weerom, onze Herman. Chapeau, il faut le faire.

Het niet naleven van de wetgeving betekent een verhoging van de transportkosten met 250 euro aan boete, als we nogal wat kajak-broeders mogen geloven die recent verrast werden door boswachters. Gelukkig bleef het bij een ‘geldelijke waarschuwing’, en werd hun kajakmateriaal niet in beslag genomen. Brrrrr, dan toch liever een riviertje van de C-lijst. Groot verschil met de Ardense beken van de derogatielijst is dat de rivieren van de C-lijst iets breder zijn, iets kalmer, wat minder verblokt, maar nog steeds met takken en verraderlijke bochtstromingen.

IMAG0097IMAG0104

06 januari 2013 dus, 7 graden Celcius bij de instap omstreeks 10.30 uur, de peilschaal gaf een ruime 100cm aan. Ideaal om het nieuwe jaar sportief af te trappen, en om de nodige feestkilo’s kwijt te raken. Ria was dermate enthousiast om haar kajakcarrière terug een boost te geven, dat ze zelfs twee kajaks bij had! De club uit Mol, die ook aan de instap stond, kon haar ogen niet geloven; een vrouw met 2 boten, omringd door 4 noeste plus-veertigers, waarvan zelfs één iemand zich opofferde als chauffeur! Wat een luxe, daar kan elke kajakker alleen maar van dromen.

IMAG0106

Enig minpunt(je) : de zoektocht achteraf naar een café duurde veel te lang, maar de nabespreking met de nodige blondjes (uit een Ciney-vat) was alweer een bron van veel levenswijsheid. Trouwens, wisten jullie dat Wallonië 2 (twee!) organismen heeft ingericht die een water-meet-netwerk beheren! Onder andere het gekende Aqualim. Maar er is ook…..

Wordt vervolgd.

Sven

Hulle (en Houille) 30/12/2012

Monday, January 7th, 2013
Een mooie vaardag op de Hulle en Houille met een prachtige waterstand, mooie natuur en goed gezelschap (Ria, Richard, Jules, Peter, Jan C, Patrick, Chris).
De twee rafts zorgden voor extra logistieke ondersteuning op het water en voor het ruimen van bomen en hindernissen.
Bedankt voor de oproep Herman en de logistieke ondersteuning Ludo waardoor de pendel vlot verliep.
Vriendelijke groet en tot een volgende keer
Jos