Archive for June, 2012

Vesder 10 juni 2012

Friday, June 15th, 2012

link naar foto’s.

Fr. wildwater zwemmen ww-piste Arras 9 juni 2012

Monday, June 11th, 2012

Zoals elk betrokken clublid weet, wordt er bij onze voorzitter regelmatig nagekaart over de activiteit van de dag. Meer dan onze vrouwen lief is, ontstaan er eveneens wilde ideeën voor toekomstige activiteiten. Na een bijzonder spannend moment hartje winter (iets met een spatzeil dat maar niet losraakte toen de nood het hoogst was!!??) ontstond het idee om eens iets te organiseren rond veiligheid op stromend water.

 Tim en Sven waren snel bereid om één van de vele aspecten van varen op stromend water uit te diepen, met name het correct zwemmen wanneer men ongelukkigerwijze in het sop terecht komt. Bovendien leek het geen luxe om eens wat te oefenen op het gebruik van de werpzak.

Via vroegere kennissen uit canyoning-middens, viel er uiteindelijk een datum en een lokatie uit de bus. De wildwaterpiste van Arras in Noord-Frankrijk, ongeveer 2 kleine uurtje rijden, gemiddeld genomen een WW-klasse II, vrij duur maar aangezien kajak een groepsgebeuren is betaalbaar, en last but not least….de piste is zowaar voorzien van 2 noodstops!

Eén druk op één van beide knoppen volstaat om, in geval van gevaar, de piste in 30 seconden te laten leeglopen! Die loodgieter moeten we toch eens te pakken krijgen voor de vele keren dat onze badkuip weer eens verstopt is tengevolge van rondslingerend badspeelgoed!

 Als puntje bij paaltje kwam, waren we met 11 dapperen om de elementen en onszelf te trotseren. Twee personen moesten jammer genoeg afzeggen. Een magere troost voor hen, ze bleven gespaard van bijtend, koud water…..het Ardennen-water hartje winter voelt in vergelijking met ‘Arras-water’ net niet aan als een aangename, warme Jacuzzi! Omstreeks 10.45 uur kregen we een theoretische inleiding en veiligheidsbriefing door Peter, een goedlachse Bourgondiër uit Grimbergen wiens grote passie sinds jaren canyoning is. Hij is instructeur bij de Ecole Française de descente de Canyon, zijn vrouwtje Lut moest hem noodgedwongen volgen en is monitrice. Hans, een kandidaat-initiator canyoning vervolledigde dit bonte gezelschap. Ze leken op een sadistische manier te genieten van ijzig water.

 Vanaf 13 uur konden we dan te water gaan, om eens te ondervinden wat een kolkende massa water zoal doet met iemand die gewend is in plastic te zitten bovenop deze kolkende massa! Er werd duchtig geoefend met de werpzakken, wat hilarische momenten opleverde. We weten nu dat we best per twee een werptouw bedienen, dat we best een back-up voorzien, en dat we zeer precies onze werpplaats moeten kiezen op straffe van zelf slachtoffer te worden.

Er werden eveneens behoorlijk wat traversées gedaan al zwemmend, en het woord ‘rockhopping’ is ons evenmin vreemd. Omstreeks 15 uur sloten we het praktijkgedeelte onderkoeld af.

 Peter en Lut toonden nog afsluitend dat men een werptouw ook kan gebruiken om een redder gecontroleerd te laten ‘afglijden’ tot bij een kajakker in nood, een geklemde boot of een geklemde peddel. Hhhhmmmm, interessant, een combinatie van een touw, een beetje knopenkennis, en wat improvisatievermogen zorgden voor ‘interdisciplinaire buitensport’.

Moe, voldaan en dromend van kajak op de Vesder de dag nadien, startten we rond 16.30 uur onze bolides.

foto\’s

Sven