Archive for November, 2010

Wandeling te Rijmenam 28 november 2010

Sunday, November 28th, 2010

EKC wandeling te Rijmenam in goede baantjes geleid door Els.

Deelnemers: Els, Jos, Guido, Danielle, Carine, Marc, Ludo, Paul, Rita, Dirk en Diane

101128 024

Deze wandeling slingert langs unieke landschapselementen die doorheen de eeuwen door de Dijle zijn gevormd: zandophopingen (donken), afgesneden rivierarmen (coupures), zomer- en winterbeddingen, oeverwallen, enz. We zien: dijken, akkers op de hogere en weilanden op de laag gelegen gronden. Opvallend zijn de haagkanten en bomenrijen, waaraan het gebied zijn naam dankt: Pikhaken is immers afkomstig van de ‘pik-hagen’, wat verwijst naar de doornen van de mei- en sleedoornstruiken die in het gebied rijkelijk aanwezig zijn.

klik op onderstaande link voor de foto’s van de dag

101128 025

http://picasaweb.google.com/103083983009932154195/Pikhakendonk101128?authkey=Gv1sRgCMv2nri03tWD-wE#

(PS in picasaweb klik je op de eerste foto, vervolgens kan je in groter formaat de foto’s doorlopen: veel kijkplezier)

Dirk V.

zondag 14 november: Hoegne

Sunday, November 14th, 2010

Deelnemers EKC: Joost, Peter en Pieter (via Nirjhara); Piet, Richard (?) (via een Gentse kajak club)

1 maand geleden: ik boek in mijn agenda dat ik 14 nov vogels ga tellen in Kalmthout (de ideale gelegenheid om wat vrienden terug te zien). Echt veel water om te kajakken is er normaal dan toch niet…
1 week geleden: het begint te regenen… en ‘t stopt niet.
Gisteren: alle peilschalen schieten de hoogte in en blijven maar stijgen. Ik begin te twijfelen… en hak uiteindelijk de knoop door: ik zeg het vogels tellen af en ga voor de boven-hoegne.

Vertrek om 8u in wommelgem en omstreeks 10u lazen we 80cm af op de peilschaal in Belleheid. Volgens sommigen mocht het een tikkeltje meer zijn.

Met een 8-tal kajakkers starten we de run, en na enkele minuten komen we aan de cascatellen. Wow, dit is echt een aaneenschakeling van kleine valletjes (ong. 200 meter). Heel verblokt en heel sterk verval. Ik gok een klasse (4-)5. Samen met enkele anderen draag ik om. Ik voel me niet zelfzeker genoeg: een half jaar niet gekajakt, een nieuwe peddel waar ik moeilijker mee eskimoteer en het ziet het toch echt ‘vies’ uit.  Volgende keer misschien… Proficiat aan Joost!! Hij vaarde dit vlotjes af.

Na de cascatellen was het voor iedereen haalbaar: de S-bocht met de 2 slides, vele vervalletjes, nog steeds verblokt maar niet zo gevaarlijk. De Leopold II (waterval van enkele meter met een stevige rappel) deed zijn werk: een zwemmer, en Joost en Pepe die wat in de problemen kwamen. Ikzelf stond vertikaal met mijn blauwe mamba maar sloeg net niet over.

Na de bovenste gedeelte vaarden we de midden-Hoegne af (voorbij de peilschaal) en werd het rustiger. Eerst vergelijkbaar met de Vresse (iets rustiger) en dan vlakte het echt uit. Het was weeral een fantastische kajakdag op een -voor mij- nieuwe rivier.

Pieter

Enkele bemerkingen bij de derogaties 2010-2011

Tuesday, November 9th, 2010

 zie ook link KBKV op de website naar de derogaties

Het winterseizoen begon op 01 oktober en loopt tot 15 maart
Het zomerseizoen loopt dan van 16 maart tot 30 september.

Dit  ministerieel besluit houdt toch wel enkele veranderingen in.
Art. 5 : De uurregeling;
hier wordt dit jaar geen verschil gemaakt tussen het zomer- en het   winterseizoen. Er wordt enkel melding gemaakt van varen tussen zonsopgang en-ondergang.
Toch raden we U aan om in de zomer de ochtend- en avonduren te willen mijden. Dit  op duidelijke vraag van de dienst der visserij, met dewelke wij wensen op voet van een goede verstandhouding te kunnen werken.
Art. 7: maximum waterstanden op rivieren van de lijst 1B
Per administratieve vergissing (wordt volgend seizoen terug aangepast) heeft  men onze toelating geschapt om te varen bij hoge waterstanden. De maxima werden in het leven geroepen omwille van de verhuur, niet voor ons. Mocht je bij vloed gaan varen, zorg er dan zeker voor om in orde te zijn met je lidkaart en sticker.
Art. 9: bij elke eventuele controle moet elk lid
            -zijn lidkaart van het lopende kalenderjaar kunnen voorleggen
            -de driekleursticker op zijn boot hebben
            -zijn eigen identiteit kunnen bewijzen
            -elke discussie vermijden en bij voorkeur de franstalige versie van onze derogatie voorleggen

Voor wat de rivieren betreft:
De Rulles:  De instapplaats werd verplaatst
De Lesse: Ondanks de tekst in de derogatie gaan we de oude bekende instapplaats blijven gebruiken. De problemen houden in hoge mate verband met verkeersveiligheid . Dit argument wordt door sommigen gebruikt om te trachten ons de instap te verbieden.
Almache : minimumpeil (verplaatste peilschaal) werd vastgelegd op 30cm.
Hulle: de nieuwe peilschaal (pont Collin) wordt voortaan gebruikt
Bayehon: vanaf Longfaye. Totaal rijverbod op het bospad. Gezien de vele verperringen is een verkenning aangewezen.

 De zomerderogaties betreft volgende rivieren: Oostelijke en Westelijke Ourthe, de Wamme, de Warche, de Eau Rouge, de Vesder,Eau d’Heure.
Gelieve ook voor deze derogaties de minimum waterstanden en de individuele voorschriften met betrekking tot deze rivieren  te respecteren.

We wensen iedereen vele leuke afdalingen. Wees voorzichtig en bevaar nu en dan ook eens een andere derogatierivier.
Tot paddels
Guy Dachelet (FFC) :003223544177  guy.dachelet@skynet.be
Herman Struyf (NKV) : hermanstruyf@hotmail.com

Herfstverlof Cornimont 2010

Monday, November 1st, 2010

Het jaarlijks herfstweekend te Cornimont  komt er weer aan.

Op woensdag 26/10 vertrekken Herman en ik reeds naar Han-sur-Lesse met de mobilhome. Op donderdag bezoeken we het mooie ‘Rochefort’ en kopen ’s avonds in den Delhaize in Han , nog een bak heerlijke “Rochefort 10°trappist” voor in de gite.We overnachten nog eens in Han om op vrijdag 28/10 te vertrekken richting eindbestemming. Eerst gaan we nog een kijkje nemen aan de  instapplaats ivm. de derogatie op de ‘Hoge Lesse’ Het waterpeil is heel erg laag !

Via het boekendorp ‘Redu’ komen we in de namiddag in Cornimont aan, waar we de MH op de parking zetten tov het huis van de vroegere gerante ‘Christine’ die ons enthousiast komt begroeten. We babbelen nog gezellig met een blik in het nabije verleden …

Van de nieuwe gerante krijgen we reeds de sleutel van de gite, zodat we op zaterdag, 29/10/10  niet moeten wachten , als  Ludo rond 09.45 reeds aankomt. Lucy is jammer genoeg niet kunnen meekomen omdat zus Marijke opnieuw heel ziek is geworden en naar het ziekenhuis moest … heel erg jammer.

Langzaam maar zeker  arriveren de leden en kort na de middag – rond 13.00u – varen we reeds ons eerste traject : Poupehan – Alle sur Semois. Het landschap is heerlijk, maar vooral in de herfst paradijselijk mooi, vooral dit jaar. De prachtige herfsttinten van de eik- en beukebossen met daarop de lichtstralen van het herfstzonnetje, maken elke tocht op de Semois onvergetelijk !

De waterstand is wel bedroevend laag, maar niemand klaagt : het weer is zacht voor de tijd van het jaar, de temperatuur goed …

Tevreden keren we terug naar de gîte. Het menu voor vanavond :‘Paprikasoep, kippefilet in archiducsaus met gebakken krieltjes en een fris slaatje, vlaai met appeltjes, abrikozen of kriekjes’   Toch wel heel wat werk, maar dank zij alle enthousiaste helpers, schuiven zowat 30 hongerigen  aan tafel. Er heerst een gezellige, warme sfeer.

Zondag, 30/10/10

Als ik rond 08.20u in de zaal aankom voor het ontbijt, ben ik niet de eerste. De koffie is reeds gezet, en even later arriveert Ludo met de verse pistolekes en brood. Rond 10.30 vertrekken we met 14 vaarders naar de aankomstplaats van gisteren ‘Alle-sur-Semois’ om het traject naar Bohan te varen.  Alweer een mooie, geslaagde tocht !

Eens terug in Cornimont, gaan we , na een heerlijk douchke, terug aan de slag voor het menu van vandaag : ‘ Pompoensoep, spaghetti, chocomouse of tiramisu’  Er wordt alweer veel en lekker gesmuld.

Wie niet meehelpt in de keuken, leest een spannend boek , speelt een gezelschapsspel of maakt een gezellige babbel.

Terwijl de afwasploeg alles opruimt, maakt de ‘Sam’ een montage van de opnames van de voorbije 2 dagen op de laptop. Achteraf kan iedereen die wil , nog mee nagenieten van de mooie beelden.

En iedereen vond dat ‘het goed’ was !!!

De liefhebbers van een Rochefort, Leffe, pintje of glaasje wijn blijven nog gezellig napraten. Er wordt heel wat afgelachen met de plaatselijke clowns…, anderen zoeken wat vroeger hun warme nestje op.

Maandag, 31/11/10

Het is heel wat stiller als ik rond 08.00u in de ontbijtzaal aankom,

Maar om 10.00u staan er alweer 14 vaarders klaar voor de volgende Semois  tocht van 10 km van Herbeumont  over Mortehan naar Dohan. In Cornimont schijnt de zon nog als we vertrekken voor de pendel, maar al vlug rijden we in de mist, het is frisser dan de vorige dagen,maar het mooie traject maakt alles goed .

 ’s Avonds  wordt er weer lekker gesmuld van de volgende diner : ‘Broccolisoep, Bambergerkool met lekkere braadworst,  ’

En daarna, als het reeds pikdonker is, is er ‘HALLOWEEN’ !!!

Dinsdag, 02/11/10 

De laatste dag reeds … Een groot aantal deelnemers zijn eergisteren, of gisteren reeds vertrokken, zodat we met een kleiner goepje , maar toch nog met 12, het laatste traject van ongeveer 9 km varen : van Thilay naar Haute Rivière in Frankrijk. Het weer is heel wat frisser, hier is de Semois op sommige stukken zeer breed. Het is een stukje Semois , dat de meesten onder ons nog nooit hebben gevaren. De dorpjes die we voorbijvaren zijn echt typisch Frans. Ik vind het ook wel een mooie tocht, en wat me in het bijzonder opvalt, is het grote aantal mooie zwanen  die we voorbijvaren. Toch zijn we blij als we bij de aankomst in de namiddag, onze chauffeurs zien staan , er zit nu een flinke en koude bries. 

 

Er wordt gebeld op mijn GSM . Het is Lucy …? Na enkele minuten vernemen we van een verwonderde, ontroerde Ludo dat hij bompa is geworden van een kleindochtertje ‘Janne’… Daar wordt natuurlijk op getoast als we terugzijn in de gîte, en kort daarna vertrekt Ludo terug naar de fiere oma, om zo vlug mogelijk naar het kleine wondertje te kunnen gaan kijken …

Met een fel afgezwakte groep, van 14 personen wordt het avondeten klaargemaakt : ‘ Champignonsoep,  kalkoenreepjes in zoet-zure saus met rijst, dessert’  Het is heel wat rustiger, een beetje raar met zo weinig, maar toch ook weer leuk : we verzamelen in het salonnetje, waar we de ganse avond gezellig vertoeven rond de warme houtstoof bij een hapje en een drankje. Iedereen zoekt op tijd en stond zijn bedje op.

Woensdag, 03/11/10

We zijn nu nog met 12 over. Na het ontbijt, worden de valiezen terug ingeladen, en daarna storten we ons in de opkuis van de gîte.    s’Middags eten we nog de warme restjes van de vorige dagen op, en rond 14.00u staan we klaar om ofwel huiswaarts te gaan, ofwel nog enkele dagen verder te trekken…

Het weer is nu echt miezerig, het regent, het is niet meer leuk !

We hebben echt geluk gehad met het weer. Dit lange kajakweekend was weer reuzefijn. En … wat dit verlof helemaal goed maakt was, dat er 3 enthousiaste,talentvolle jonge beloften heel wat hebben meegepeddeld , nl. Lenka van Carine en Mark, Sam en Dio van Linda en Björn. Proficiat…en doe zo voort !!!

Tenslotte onze dank aan alle deelnemers van dit weekend.

Dank zij jullie was dit een bijzonder aangenaam verblijf !!!

Foto’s??? check deze link:
http://picasaweb.google.com/103083983009932154195/20101119?authkey=Gv1sRgCPufsPGyjLDhJg#

Marleen van den Herman