Archive for February, 2010

welkomswoord

Tuesday, February 9th, 2010

Welkom

Welkom op de website van de Edegemse kajakclub. Ook al ben je misschien helemaal geen kajakker, surf gerust rond en laat je meenemen op de stroming van het web.
Duik gerust onder in ons kajakwereldje via foto’s en video’s. Wat de Ardennen betreft varen wij inderdaad in putje winter, vaak als er op de oever nog sneeuw ligt. En neen, je hoeft niet gek te zijn, hoewel….

De Bocq 7 februari 2010

Monday, February 8th, 2010

Deelnemers: Herman, Dirk, Peter (grote), Peter (kleine) alias Pepe, Tim, Sven, Louis, Maarten, Elisa, Piet en Ludo als trouwe chauffeur.

Waterstand: 70 cm (minimum peil 65 cm op de peilschaal te Yvoir).

Velen keken al een tijdje uit naar een vaarkansje. Januari 2010 was geen ‘water’maand.
Dus content dat er toch een riviertje gevonden werd met wat water, de Bocq, een bijriviertje van de Maas in de provincie Namen. Naar verluidt een eerder vlakke beek maar wel met vele sprongetjes. Voor de meesten onder ons onbekend dus goed om eens te ontdekken.

Een traject van ongeveer 14 km vanaf (kasteel te) Spontin tot Yvoir (voor de mondig in de Maas).
Grijs en koud weertje dus snel de bootjes in om het wat warmer te krijgen.

Een vlakke beek, dat klopte en dit met een matige waterstand. Er mocht gerust wat meer water zijn. Landschappelijk ook niet echt een topper te noemen maar wel, zoals aangekondigd, wel wat sprongetjes wat het toch leuk maakte.
Niet ver na de instap een tunnel op het traject. Enkelen besloten om te dragen, de anderen waagden zich in de tunnel niet wetende of er daar een monster wachtte. Maarten en Pepe zorgden voor wat licht in de duisternis, links en rechts werd er wat gekrast en geschuurd maar zonder obstakels, klus geklaard.
Naast het twintigtal sprongetjes verspreid over het traject waren er her en der wat hindernisjes: lage brugjes, boomversperringen waar soms omgedragen moest worden, wat zorgde voor enig geklauter en geploeter. Links en rechts een zwempartijtje ook, zonder erg, kwestie van fris te blijven.
Na pakweg drie uren varen (amaai mijne rug) aan de eindmeet.
Moe, toch wel, wat kouwelijk… gelukkig weet Herman ons tijdens het omkleden te vergasten op een lekker stukje broodpudding (ongetwijfeld met veel kayakliefde gebakken door Marleen). Met het vooruitzicht van enige warmte bij een lokale herbergier kon de dag weeral niet stuk.

(klik op foto om te vergroten)

Zo, de Bocq, dat hebben we dan ook weer eens gehad, geen ‘spetter’ maar toch een welgekomen vaargelegenheid. Benieuwd of we verder voor 15 maart (einde derogatie) nog wat riviertjes kunnen meepikken.
Dirk V.