Archive for May, 2009

Vesder 10 mei 2009

Sunday, May 10th, 2009

Voor kajakkers een unieke gelegenheid om hier in Belgenland buiten het traditionele wildwaterseizoen (oktober – maart) wildwater te varen. De kraan aan de stuw wordt opengezet wat de Vesder, die dag, tot een verfrissende wildwaterbeek maakt.
Een uitzonderlijk traject ook omwille van de vele (bevaardbare) stuwen die zorgen voor de nodige adrenalineopstootjes. Het is immers niet altijd voorspelbaar of de sprong afgerond zal worden met een keurige verrijzenis uit het bruisende water. Een zwempartijtje is sowieso nooit ver weg, stuw of geen stuw: een traject met verrassingen. Een mooie uitdaging, best wel spannend maar vooral: fun!

We kwamen weer met een gevarieerd ploegje( krasse oude knarren, midlifers en jonge veulens) aan de start en ja, ook aan de meet:
Herman (the boss), Jules (de oude vos met Engelse moustache), Jos (wil per sé eskimoteren met zijn nieuwe Prijon Cross), Peter (met de snor en in zijn opblaasbootje redder in nood), Louis (kajakgretig, steeds maar meer en beter), Pieter (Noorwegen in ‘t vizier), Richard (wat grijze baard maar niet bedaard), Dirk (zo content als een kermisvogel met zijn nieuwe Mamba 8.0). De (gewaardeerde) pendel werd verzorgd door Ludo (“onze” aller voorzitter) en Guido (genietend, zoals altijd) – bij deze trouwens, welgemeend dankuwel!

Dit jaar was er aan de grijpgrage sprong in Eupen een schuif (keurig gemarkeerd glijbaantje) geplaatst door de organisatoren. Dus geen nood meer aan reddingsoperaties allerhande op deze spot. Andere jaren zijn werptouwen hier bijzonder nuttig.
Het lage houten bruggetje onderweg dat anders altijd voor wat akrobatentoeren of overdraagacties zorgt, bleek dit jaar langs één zijde in de prak te liggen zodat er een vrije doorgang was.
De waterstand was ook lager dan vorig jaar. Er werd nog wel evenveel gelost, maar er was minder water in de bedding. We hadden 90cm op de peilschaal bij de start.  Dit maakt het traject iets technischer maar minder vooruitstuwend en dus misschien wel wat makkelijker? Dit heeft zo zijn voor-en nadelen, kwestie van appreciatie ook. In de namiddag was er blijkbaar toch meer water gelost en vonden sommigen het dan ook pretigger varen  Nu hadden we 120cm.

(klik op foto om te vergroten)

Naast “ de sprongen” biedt het traject mogelijkheden genoeg om keerwaters te nemen, wat te traverseren en te surfen of andere vrolijkheden uit te halen. Kortom, een interessante rivier met uitdagingen en wildwater-plezier-garantie.
Een zonnige dag, leuk water, goed gezelschap…het was weer een toffe uitstap met EKC!
Dirk V.